Norge

Norge

15 juni - turist på Laesö

Loggbok juniPosted by Crew 2008-06-16 19:47

Sitter i sittbrunnen och njuter av en fantastisk och ovanligt underbar kväll! Det blåser nästan ingenting – jo det regnar av och till men bara lite lätt sommarregn – helt OK. Har druckit ett par glas rödvin till maten och har kopplat ut stereon till högtalarna i sittbrunnen – Eric Gadd – kan det bli mer sommar?? Funderar på dagen som gått här på Laesö… Vi bestämde oss för att ta en vilodag efter två segingsdagar på 10-11 timmar och med lite sjöovana (=sjösjuka) och mycket vind, regn och vågor. Har aldrig varit på Laesö tidigare så det kändes naturligt att vara lite ”turistig”. Började med en lång sovmorgon och frukost med nybakade danska rundstycker. Valde att hyra cyklar istället för att ta den gratis lokalbussen runt ön. Tyckte att ön inte såg så stor ut på kartan…. Utan att komma hela vägen runt lyckades vi nog ändå avverka 3,5 mil idag! Kändes helt OK efter några stillasittande dagar i båten. I och för sig sitter man inte speciellt stilla i en seglande båt – kroppen kompenserar hela tiden för att balansera upp rörelserna – därav att man blir trött. Både jag och Christian har börjat känna att våra uppbyggda spänningar i kroppen släpper – bästa medicinen för stela muskler är tydligen att vara i ständig rörelse på en seglande båt!

Det turistiga vi har gjort idag är att vi sett en gammal kyrkoruin vilket bara var en sten ute i en glänta i skogen….. Det kanske var lite mer uppseende på den tiden när de bofasta eldat upp all skog och sandvandringen började ta över hela ön. Nu har de lyckats plantera tillbaka en himla massa skog – vi ägnade flera timmar idag åt att cykla igenom den – men doften av nyregnad tallskog är rätt underbar faktiskt – även för ett par seglare!

Blog Image

Efter en medhavd lunch avnjuten på en ljunghed skyndade vi oss att än en gång skula i skogen tills det värsta av regnbyn var över.

Blog Image

Sedan studerade vi de väldigt speciella bruna honungsbina som faktiskt bara finns på Laesö – det är även förbjudet att ha någon annan sorts bin här! Helt coolt att få öppna en lucka och bakom en glasskiva se hur de jobbar med att fixa o dona i bikupan. Dessutom fick vi se en drottning som satt utanför kupan och blev uppvaktad av en massa drönare!

Blog Image

När vi efter en jättelång rak väg genom mer skog och med motvind (såklart) kom fram till en av de tre byarna på ön – fick vi oss en glass som åts i lä och solsken faktiskt! Vi klättrade 6 trappor upp i Laesö Tårn – 26 meter över havsnivån.

Blog Image

Det blåste ännu mer där uppe men det var en ganska bra utsikt över delar av ön. Försökte ta en bildsvit med panoramabilder – ni får avgöra om det ger något. Om inget annat ser ni hur mycket mörka moln som faktiskt omgav oss!

Blog Image

Medan jag sitter här och knappar på laptopen pysslar Christian – det är hur mysigt som helst! Han har i jollen dragit sig fram till fören och fixat glappkontakten på navigationslanternorna där – ärg på kontakterna! Akterlanternan har han kopplat från nu när vi har en kombinerad topplanterna (inga detaljer här – de ges endast av Christian personligen). Kopplingarna till lanternorna i masttoppen är nu OK istället för omvända. Nu är det tagling av en ny revlina som gäller! Jag har gjort mitt pyssel för dagen – har lagat god middag med vitlök, pesto och kalkon samt fullkornsbulgorröra med fetaost, sallad och soltorkade tomater. Efter det lagade jag en kalkon- och böngryta som ska fungera som lunch ute till havs kommande dagar. Planerar ju att hoppa över från Skagen till Norge om en dag eller så. Det kan ju ta sina timmar….


Blog Image

Blog Image

Tillbaka till dagens övningar – efter klättertornet cyklade vi vidare söderut till de omtalade saltsjuderierna här på Laesö. Det luktade jättegott när det salta grundvattnet sjöd i 60 grader för att vattnet skulle ånga bort. Vedeldat var det självklart – det luktar ju alltid gott. Tur att de nu återplanterar skogen så att de inte eldar upp alltihop igen!

Efter det var klockan nästan 5 på eftermiddagen så då var det bara att sätta igång och cykla hem till båten i Österby – dock med en liten omväg kring ett museum som var ett gammalt korsvirkeshus med tak av – nej inte halm utan tång. En timme senare hann vi precis komma ner i båten och undan ännu en regnskur.

Sammanfattningsvis om Laesö kan jag väl säga att det är en annorlunda ö och det är helt underbart att det är så tyst här. Alltså inte tyst bokstavligt talat utan så lite buller från trafik, motorvägar, flyg mm. Man blir stilla i själen. Vi kommer försöka att angöra Västerby på vägen hem – om vindarna vill så klart.

Nu känns det skönt att snart krypa till kojs och ha en planerad etapp klar – i morgon bär det av till Skagen – inte så lång etapp men vill komma dit relativt tidigt för att kunna bunkra lite öl och annat.

Nu säger vi god natt – även våra grannar de stora havstrutarna tärnorna och en häger har slagit sig till ro längs pirkanten.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.