Norge

Norge

12 juli - fiskelycka!

Loggbok juliPosted by Crew 2008-07-20 21:01

Dagens mission - rundtur med MoAs lilla röda båt och såklart fiske! Vi hade fantastiskt väder och vattnet var turkost och klart!

Blog Image

Se så glad Are kan vara när han får köra båt fort!

Blog Image

Mette hade köpt stora handskar för att kunna hantera och döda fisken så effektivt som möjligt. Den första fisken var en söt liten torsk!

Blog Image

Så fort man får napp (och även lite innan) har man en massa kompisar runt båten. De är väldigt närgångna - speciellt när man slänger ut fiskrenset.

Blog Image

Vi hade tur denna dag då vi även fick sett 2 av de havsörnar som finns på öarna på Helligvaer. Den som vi lyckades fånga på bild höll på att bli bortjagad av en trut!

Blog Image

När det var dags att ta fikapaus och vi lade till i en lugn liten lagun passade Christian på att njuta av tillvaron lite i solen.

Blog Image

När vi ett par dagar tidigare frågade Are vilka sorters fisk man kunde tänkas få på Helligvaer sa han: makrill, torsk, sej och kveite. Det roliga var att vi denna dag på samma ställe fick 1 st torsk, 1 st makrill, 1 st sej och 1 st kveite. Vi tror att kveite är det samma som hälleflundra på svenska. De kan bli upp till 3,5 meter långa och väga flera hundra kilo! Vår kveite var "bara" 1 m lång och vägde "bara" dryga 12 kg! Gissa om den var tuff att dra upp i båten - som den flaxade! Är mäkta imponerad av Mette "the slayer" som helt coolt höll ner den och stack kniven i strupen på den!!!! Här är en lycklig slayer!

Blog Image

Här en "klassisk" fiskarbild på Katarina eftersom det var hon som höll i fiskelinan när kveiten högg. Ser ni som hon tar i för att orka lyfta ut och upp kveiten? Fastän den varit död sedan länge ryckte den då och då - mycket läskigt enligt Katarina.

Blog Image

En bild på dagens fångst: sej, makrill, torsk och kveite. Mette gjorde ett fantasktisk jobb med att filéa fiskarna och dela upp kveiten. Den är vit på undersidan och man skivar den så att skivan får en mörk och en vit skinnsida. De vi talat med blev helt imponerade av att vi fått en kveite då det inte är så vanligt. En man blev nästan irriterad - han hade fiskat i dessa vatten i 20 år och aldrig fått någon kveite! Men ortsbefolkningen brukar säga att det är turisterna som får dessa ovanligheter. Kveite är en delikatess med högt kilopris.

Blog Image

När vi rensat klart fiskarna (tog sin tid med kveiten) såg vi att en CB-kompis lagt till i hamnen. Givetvis skulle vi ha ett foto på snyggingarna bredvid varandra. Det var Svein från Bodö som kom ut till Helligvaer med sin fru för att hälsa på oss och vara med på den stora sommarfesten.

Blog Image

Svein och hans fru blev medbjudna på kveitemiddag hos MoA. Enligt dem smakade kveiten minst lika god som när de ätit den på fiskrestauranger. Ett bra betyg till kocken Mette!Blog Image

Framåt midnatt var vi klara och drog ner till Ungdomshuset där den årliga sommarfesten hölls! Livemusik, massa folk, vackert och klart väder, utsikt över hela Lofotsväggen och midnattsol! Helt enkelt magiskt.....

Förklaringar: Livebandet bestod av en kille med gitarr och lite inspelad bakgrundskomp, massa folk betyder 50-60 personer, baren serverade rött o vitt vin, cider eller en sorts öl och så klart varm korv. Gissa vad vinsten var på lotteriet - jo en tørrfisk!

Men roligt var det!

  • Comments(2)//norge.sailingemotion.se/#post38