Norge

Norge

18 juni - Vågor, vågor, vågor

Loggbok juniPosted by Crew 2008-06-21 16:42
Vi lade ut 06.15 och hade förberett en del mackor och en mattermos med lite kalkon- och böngryta. Det var OK tills vi rundat udden och en bit till men sedan var det 1,5 knops motström så fastän det blåste mycket och vi gjorde 7-8 knops fart kändes det ju lite tråkigt att inte kunna ha större fart mot målet så att säga.

Vi parallellseglade med Mallemuk en bra bit med kurs på Mandal. När vi kom fri från Jylland kom det mer vind och vågor och det var inte fullt så lätt att hålla rätt kurs längre.

Båda två kände oss trötta och påverkade av de stora vågorna men kunde ändå inte slappna av ordentligt nog för att kunna somna. Vi var inte sugna på någon som helst mat men tvingades oss ändå att knapra på lite mandel, russin och någon av mackorna.

Det som var roligt var att se alla stormfåglar vilket också heter mallemuk på danska. Nils och Ulla hade berättat att de inte alls är släkt med måsarna utan istället med Albatrossar. De flyger lågt över vågorna och behöver sällan flaxa utan får tag på uppluft från vågorna. De lever nästan hela sitt liv ute till havs kommer bara in till land när de i ålder 5-6 år ska lägga sitt första ägg. De lägger bara ett ägg! De är ganska nyfikna av sig så de är framme kring båten och kollar - hänger i luften och tittar på oss. Jag tänkte att vi skulle ha en bild på detta men vi var tyvärr så pass illa att ingen av oss kände för att gå ner och hämta kameran eller ens ta en bild. Vi hade liksom fullt upp med att hantera båten och vårt illamående.

Givetvis tog det mycket längre tid än beräknat att komma över och i efter 12 timmar började det även regna och blåsa ännu mer. Med bara focken uppe hade vi så god fart att det var lite svårt att hålla rätt kurs. Vi hade tappat bort vår kompisbåt Mallemuk men vi kom in mot kusten lite före dem men på fel håll så vi var tvugna att göra ett slag utåt igen och då mötte vi dem. Mallemuk ledde vägen in till Kristiansands hamn och vi mötte en kust som var dold i gråa skuggor och regnsjok. Kändes ändå lite häftigt att för första gången möta den Norska kusten på detta sätt. Fyrarna började tändas och det var lite spännande och trolskt.

Trötta, blöta, frusna och hungriga lade vi fast vid 23.30. 17,5 h efter att vi startat. Flytbryggan som vi förtöjde i låg helt oskyddad för dyningar och vågor så den gungade fruktansvärt mycket. Med aktern förtöjd i en boj blev följden att bryggan, vågorna och bojen slet i båten - och i otakt. Resultatet var hårda knyck i båten så att man mer eller mindre trillade omkull! Vi fick i oss lite kalkongryta och försökte komma till ro men..... inte så lätt med detta knyckande och ryckande. Det blev alltså andra natten med dålig och lite sömn.

På morgonen såg vi att de ryckdämpare som vi satt på repen (modell jättestora) hade ryckts sönder av de hårda knyckarna!!! Helt otroligt!

  • Comments(0)//norge.sailingemotion.se/#post13